Pagina's

vrijdag 14 juni 2013

Euregio Maas-Rijn: And so it begins...

"Wat doen ze daar nu eigenlijk bij Animo Limburg? Waarom is die provinciale koepel er nu eigenlijk?" Het antwoord is simpel: we zijn er om kennismaking en samenwerking te bevorderen, om aan bovenlokale en provinciale realiteiten een antwoord te kunnen bieden, wars van gemeentelijke grenzen, om leden zonder lokale afdeling een thuis te kunnen geven in de grote Animo-familie. Maar we zijn er ook om internationale samenwerking te realiseren. Samen met ondervoorzitter en internationaal secretaris voor Animo Limburg, Rob Declerck kijken we over de schutting bij de buren.



Hoe het allemaal begon...

Bij het toenmalig JS Zuid-Limburg - sinds de oprichting van JS Maastricht spreken we van afdeling Limburg - lag de blik al even ruimer dan het landelijk niveau. Vervat op een landengte tussen België en Duitsland, ver weg van Amsterdam, was dat haast een natuurlijk iets. Rondkijken in de regio naar nabije collega's. Waar we in Vlaanderen de ene afdeling vrij dicht naast de volgende hebben liggen, was het voor de Limburgers in Nederland zo dat de dichtstbijzijnde afdelingen die van zusterverenigingen Animo (Nederlandstalig België), MJS (Franstalig België) en Jusos (Duitsland) bleken te zijn. Ze zochten dan ook contact op met Aachen en Hasselt/Limburg.

Normaal gezien zou ik hen voor het eerst ontmoeten op de Nieuwjaarsreceptie 2012 van de 'Jonge Socialisten in de PvdA' die dat jaar in Eindhoven plaats vond. De Limburgse afdeling had via ons nationaal bestuur gevraagd of we ook niet wouden langs komen, aangezien Eindhoven best dicht bij de deur is. En hoewel toenmalig Animo Limburg ondervoorzitter Sanne Swijsen mezelf en Leonieke Kalkman (Animo Hasselt) mee nam naar het Noorden, bleek bij aankomst dat de Limburgse vrienden net vertrokken waren om hun trein terug naar huis te kunnen halen. En dat terwijl onze auto geparkeerd stond aan het station. Misschien waren we zelfs zonder het te beseffen aan elkaar voorbij gelopen...

JS Cup 2012

Een tweede kans bood zich later dat jaar aan. JS Limburg contacteerde ons om deel te nemen aan zowel een Euregionaal congres (dat is uitgesteld geworden) en de allereerste editie van de JS Cup, een voetbaltoernooi dat ze organiseerden in Kerkrade. Ook Jusos Aachen zou een team afvaardigen. De afloop van dat toernooi kennen we allemaal, althans op sportief vlak. De draagwijdte van die dag was echter zoveel meer dan een een voetbaltoernooi. De eerste contacten tussen socialistische en sociaaldemocratische jongeren uit beide Limburgen waren nu écht gelegd.


Huidige situatie

Sinds dat moment komen Limburgse Animo- en JS-leden regelmatig bij elkaar over de vloer. Zo stuurden we een vijfhoofdige delegatie naar het JS-congres in Heerlen en ons ledenbestand kent steeds meer cross-overs met dat van JS Limburg. Onze provinciale afdeling overlegt bovendien regelmatig over evenementen in de regio.

Congres in Heerlen


Afgelopen voorjaarscongres in Brugge, keurde de Animoleden een aantal strijdpunten goed. Deze resoluties werden geschreven op zaterdag en aan de hand van een puntensysteem om de volgorde te bepalen gestemd op zondag. Samen schreven de aanwezige leden van Animo en JS Limburg aan een resolutie die niet alleen hoog scoorde in de volgorde, maar die ook unaniem werd goedgekeurd door het congres. De tekst van deze gezamenlijke resolutie luidt als volgt:

"(Animo strijdt voor) Grensoverschrijdend openbaar vervoer binnen de EU stimuleren door het wegnemen van hinderpalen en het invoeren van een Europees tariefsysteem."

Momenteel stellen we bij Animo Limburg weer een team samen om deel te nemen aan de 2e JS Cup. En regelmatig reizen er leden van JS en Animo de grens over om elkaars activiteiten te bezoeken. Zo was ik zelf afgelopen woensdag nog in Heerlen op de 'nieuwe ledenborrel' van JS Limburg.
Gezien de busverbinding tussen Hasselt en Maastricht, concentreert de uitwisseling zich momenteel in onze provinciehoofdplaats. Ook het feit dat er nogal wat interregionale betrekkingen van persoonlijke aard zijn, zal niet vreemd zijn aan dit fenomeen. We proberen vanuit Animo Limburg echter iedereen de kans te geven om internationale politieke ervaring op te doen.

Deze week, in Heerlen.


The next step...

Het is maar logisch, zo vinden we, dat we de relaties naar een volgend niveau tillen. Zowel in Nederlands Limburg als bij onszelf bleef het idee van een Euregionaal congres van jonge socialisten en sociaaldemocraten uit Maas-Rijn in het hoofd rond spoken. Op gezamenlijk initiatief is nu besloten om daar eens effectief werk van te gaan maken...

In de facebookgroep waarin leden van al onze organisaties zitten, bepaalden we ondertussen al wat we als gezamenlijke belangrijke thema's zien, waar en wanneer we samen komen en wat de agenda dan zal zijn. Ook is die groep de plek om het te hebben over het Workers Youth Festival (Dortmund), het gemeenschappelijk bezoek aan Martin Schulz in september (Brussel), de 2e JS-Cup (Kerkrade) en ons eigen Pukkelpopproject (Hasselt).

Over twee weken is het zover. Dan komen vertegenwoordigers van onze organisaties samen in Maastricht. 21 jaar nadat daar het 'Verdrag betreffende de Europese Unie' - in de volksmond 'het verdrag van Maastricht' - werd ondertekend, komen de jonge socialisten en sociaaldemocraten er samen om een gezamenlijk euregionaal traject uit te zetten. (Enkele PES-partijafdelingen hebben overigens ook vrij recent een regionale werking voor Maas-Rijn opgezet met basis in Eupen.) We zullen het over grensoverschrijdende onderwerpen als onderwijs, economie en transport gaan hebben. Ook willen we scherp stellen welke richting we samen uit willen: Waar kunnen we rond samenwerken? Welke activiteiten zetten we op? Binnen wat voor structuur doen we dat? We hopen vanuit Animo Limburg op die manier de eerste échte stappen te kunnen zetten naar dat gezamenlijke Euregionaal congres.

Ik houd jullie hierover verder graag op de hoogte. Tot die tijd wil ik jullie uit nodigen om zeker zelf eens over de schutting te gaan kijken. Kom mee naar de JS Cup, die over drie weken opnieuw in Kerkrade zal worden gehouden. Ga online eens opzoek naar JS Limburg, MJS Liège en Jusos Aachen. Snuister eens rond in de online communicatie van onze Europese koepel, YES (Young European Socialists) of onze internationale koepel, IUSY (International Union of Socialst Youth). Steek de grenzen over en een wereld zal open gaan!


Meer weten?

Contacteer Rob met al je vragen over internationale samenwerking in de Euregio Maas-Rijn. Dat kan zowel via zijn Facebook, zijn Twitter als zijn Animo-mailadres. Je kan ook contact opnemen met Animo Limburg. Daar geldt eveneens: dit kan via Facebook, Twitter of mail.
Wil je meedoen in ons Animo Limburg JS Cup team? Of wil je er graag bij zijn om te supporteren? Schrijf je dan in via het online inschrijvingsformulier.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten