Pagina's

dinsdag 18 februari 2014

Eensgezind naar de stembussen


Gisteren kwamen achtereenvolgens het bestuur en het congres van sp.a Limburg samen om zich te buigen over de lijsten voor de verkiezingen van 25 mei. Die waren alvast voorbereid door het lijstvormingscomité dat enkele maanden terug door het ledencongres werd samengesteld. De voorgestelde lijsten werden aangenomen met unanimiteit van de stemmen. JS Limburg blikt vanochtend terug.


Evenwichtige lijsten

In het totaal werden er gisteren 54 plaatsen verdeeld. Daarvan gingen er zes naar jongeren onder de 30 jaar. Nog eens acht andere gingen naar leden jonger dan 35 jaar. Met maar liefst 26 % van de kandidaten jonger dan 35 hebben we dus globaal niet te klagen.

De jongste lijst is de Europese lijst, waarop sp.a Limburg drie mensen mocht afvaardigen. Met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar zijn we erg tevreden over de actieve keuze om in de Europese campagne te kiezen voor jonge kandidaten. De lijst met het grootst aantal jongeren is de lijst voor het Vlaams parlement. Met zes effectieven en drie opvolgers koos het lijstvormingscomité ook hier voor enkele jonge, frisse gezichten. Enkel de lijst voor de Kamer doet het met twee effectieven en een plaatsvervanger wat minder.

(De volledige oplijsting van jonge kandidaten vind je hier onder.)


Risico op cumulering

Hoewel we zeker begrijpen dat het alle hens aan dek is voor de komende stembusslag, die alvast de koosnaam 'stiefmoeder van alle verkiezingen' draagt, vinden we toch één ding jammer. Heel wat kandidaten op de hogere plaatsen zijn reeds burgemeester, schepen of OCMW-voorzitter. We hopen dat dit na de stembusslag niet zal gaan leiden tot het overmatig cumuleren van mandaten en dat de kandidaten die verkozen raken ook effectief hun verantwoordelijkheid naar de Limburgse kiezer zullen opnemen. Een evenwichtigere verdeling van de hoge plaatsen op de lijst tussen mensen met en zonder lokale mandaten was misschien verstandig geweest.


Gender

Dat de lijsten voldoen aan de genderbalans mag niet verwonderen. Dat is immers verplicht. Waar we wel blij mee zijn is dat de twee lijsttrekkers ook een man én een vrouw zijn.  Een evenwichtige vertegenwoordiging veronderstelt immers ook een goede verdeling van topplaatsen.
Ook verticaal werd rekening gehouden met genderevenwichten. Binnen de groep kandidaten jonger dan 35 is de genderverhouding met zes mannen en acht vrouwen nagenoeg in evenwicht. Binnen de groep jonger dan 30 is de genderbalans helemaal in evenwicht.



Jongerenkandidaten

We lijstten hieronder de kandidaten op. De volgorde werd bepaald door leeftijd, lijst (EU/Kamer/Vlaanderen) en plaats op de lijst (met eerst de effectieven, dan de opvolgers)

Kandidaten tot en met 30 jaar
  • Preeti Kaur Palwinder (Sint-Truiden, 24) - Kamer, plaats 3 OPV
  • Allesandro Cucchiara (Genk, 24) - Vlaanderen, plaats 12
  • Daan Deckers (Maasmechtelen, 27) - Vlaanderen, plaats 13
  • Yasin Kilic (Genk, 28) - Europa, plaats 7 OPV
  • Funda Oru (Heusden-Zolder, 28) - Vlaanderen, plaats 13 OPV
  • Jasmine Vangrieken (Lommel, 30) -  Vlaanderen, plaats 5

Kandidaten van 30 tot 35 jaar
  • Sofie De Waele (Herk-de-Stad, 32) - Kamer, plaats 10
  • Meryame Kitir (Maasmechelen, 33) - Kamer, plaats 2
  • Ellen Hoebrechts (Kortessem, 33) - Vlaanderen, plaats 11
  • Bert Moyaers (Herk-de-Stad, 33) - Vlaanderen, plaats 2 OPV
  • Kevin Drees (Maaseik, 33) - Vlaanderen, plaats 3 OPV
  • Valerie Del Re (Hasselt, 34) - Europa, plaats 3
  • Rob Beenders (Hasselt, 34) - Vlaanderen, plaats 2
  • Karolien Eens (Tessenderlo, 34) - Vlaanderen, plaats 9.


Succes aan alle kandidaten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten